Avui he configurat un lector de RSS amb els blocs que acostumo a consultar, relacionats aquí a la dreta, per tant he eliminat els fluxos d'actualització que tenia configurats.
I parlant de novetats, per mitjà de l'efecte Jauss 2.0 m'he assabentat d'una novetat de debò important: "El Blog de Bernardo Atxaga: el modo en que Atxaga quiere escribir su próximo libro. Atxaga bloguea en euskera, desde diferentes perspectivas: Astoarena (El burro, animal de buena memoria), Nevadako egunak (Un escritor vasco en el Lejano Oeste), Paradisuaz (Poemas y Notas), y Gogoetak (Sobre literatura y otras realidades)." Com que és en basc no el podem llegir, com a mínim jo, però el que m'importa de la notícia és la cerca de noves formes literàries. De la mateixa manera que cada avenç tecnològic ha suposat una nova manera de llegir, el mateix passarà amb la xarxa de les xarxes, una de grossa n'està venint, i cal estar a l'aguait per no perdre el temps en activitats obsoletes.
Desitjo que aquestes noves formes literàries, nous gèneres literaris fins i tot, s'emportin riu avall la major part de la putrefacció escrita i audiovisual que ens inunda. La llàstima és que, d'aquí a unes dècades, el lector mitjà probablement serà incapaç de llegir una novel·la lineal, com El Roig i el negre o Anna Karènina. Però bé, això ja passa ara.
4 comentaris:
En català tenim Biel Mesquida i la seva Plagueta de bord, on ha anat publicant el seu proper llibre: Acrollam.
Sobre les novel·les llargues, és cert: cada dia em fa més mandra llegir coses de més de 300 pàgines. Però crec que el canvi tecnològic és tan sols un factor més en el canvi d'hàbits de lectura que pronostiques. És, també, un canvi de paradigma estètic que, com sempre, emana de les avantguardes literàries i després ho impregna tot.
En qualsevol cas, sempre hi ha excepcions, com un Littell, un Follet, un Grossman...
Salutacions cordials
Aquestes noves formes de literatura només seran una opció més per a poder llegir, `que ja està bé, però no substituiran les tradicionals.
Hola llibreter, no conec Acrollam, però si bé és cert que ja s'han publicat molts textos a la xarxa, en general són textos convencionals publicats en línia, o sigui pensats en paper. El que m'interessa de la nova proposta d'Atxaga és que és una creació pensada expressament per al format bloc, ja veurem què en sortirà, si la tradueixen i la publiquen en format paper.
I és cert que el canvi tecnològic és una part d'un canvi social molt més important.
Jesús M., dius "formes de llegir tradicionals", però està clar que aviat s'escriurà d'una manera diferent, i les noves generacions seran incapaces de llegir com ho fem nosaltres. Potser alguns "clàssics" deixaran de ser llegits i passaran a ser substituïts per altres avui poc coneguts
per cert, llibreter, el Follet és el "Follett, Ken"?
Publica un comentari a l'entrada