dimecres, 8 d’abril del 2009

Benito Cereno, de Herman Melville

No havia sentit parlar abans d'aquesta narració de poc més de cent pàgines de Herman Melville, tot i ser "considerada pels crítics i escriptors més prestigiosos com el millor conte que mai s'hagi escrit en llengua anglesa" segons diu la contrecoberta, edició de Laertes, traducció de Roser Berdagué. Pot ser un llibre difícil de llegir per a un lector actual, perquè la descripció campa per tot arreu i la tensió narrativa no comença fins a la pàgina 28, en el moment es produeix una agessió amb un coltell com qui no vol la cosa. Perquè malgrat l'atmosfera de misteri i estranyesa present en tota l'obra, en cap moment no es produeix un daltabaix ni una gran batzegada ni un cop d'efecte espectacular, tot flueix i rutlla encara que sigui amb calma tensa, i amb una mica d'ironia per rebaixar-la, com quan el capità s'afaita amb una bandera espanyola per pentinador.

Tota l'acció passa "en un vaixell estrany" abandonat a prop de la costa on "hi ha una història estranya i a bord hi va gent estranya", el primer de tots el capità, Benito Cereno, "que o bé era un boig inofensiu o un maligne astut." D'una possibilitat a l'altra n'hi va un tros, però per sort qui li fa d'antagonista és un altre capità, un nord-americà molt assenyat que no perd la calma i ho analitza tot, de nom encara més estrany que el de l'espanyol, Amasa Delano, tot i que sembla ser que va existir realment. L'ambientació és de fantasmes però el tema principal és la lluita per l'esclavitud i la dignitat humanes, en una època de misèria, perquè l'abundància en excés pot portar a la perdició com podem contemplar diàriament al nostre voltant, però "en els exèrcits, en les armades, en les ciutats o en les famílies, i fins i tot en la mateixa naturalesa, no hi ha res que menyscabi tant el bon ordre com la misèria."

6 comentaris:

Mireia ha dit...

"poc més de cent pàgines", interessant, doncs, que últimament no tinc gaire temps per llegir i necessito coses curtes!

aristocrataiobrer ha dit...

sí, i el Bartleby l'escrivent també té unes 100 pàgines

David ha dit...

Qualsevol obra que tracti d'aprofundir en la dignitat humana m'interessa, en prenc nota.
Mireia tens un blog molt interessant.

aristocrataiobrer ha dit...

és veritat, no m'havia adonat del nou bloc de la Mireia...

Anònim ha dit...

No coneixia aquesta narració. Després de l'immens Bartleby, no puc deixar d'apuntarme-la com a suggeriment per aquest Sant Jordi.

aristocrataiobrer ha dit...

però té poc a veure amb el Bartleby, Max, més aviat amb el Moby Dick