dimecres, 19 de desembre del 2007

Carcassonne, de Klaus-Jürgen Wrede

Carcassona em va entusiasmar de jove-jove, potser hi va condicionar la bona companyia de grup, el temps primaveral, i el fet de dormir dins la cité, a l'alberg de joventut. Fa uns anys un company de feina em va confessar que li tenia tírria, per ser una ciutat medieval restaurada amb mentalitat romàntica, i sí, quan hi he tornat, de debò que hi he vist una ciutat redissenyada amb una idea preconcebuda, idíl·lica, aquelles torres d'exincastillos, i a sobre en ple estiu i el un turistam que vessava per tot els carrerons. La realitat pot variar completament segons com la miris.

El Carcassonne és un joc una mica menyspreat pels jugadors durs, els habituals. Com tots els "jocs alemanys" o eurogames, el tema, l'ambientació és una excusa, el que importa és el component estratègic, lúdic, participatiu. Un gran joc, dels millors, per tornar-hi una vegada i una altra, i encara més per fer conèixer aquest món lúdic a persones que no hi tenen tirada. És senzill, apte per a nens, i precisament la senzillesa amb una enormitat d'opcions al darrere és el que el fa gran. Els jugadors compten només amb unes rajoletes i uns ninotets, el meeples, que ja s'han convertit en un símbol.

I és tot, cal anar col·locant rajoletes per formar un paisatges i els ninotets per fer-los treballar, al burg, al camí, de monjo o de pagès. Si els jugadors coneixen el nombre de rajoletes i les van controlant, es redueix enormement el factor sort, com passa amb el dòmino, ja que com més pecetes hagin sortit amb menys sorpreses et pots trobar. El joc base compta amb moltíssimes expansions, o sigui ampliacions, però a mi ja m'està bé el joc primigeni, del 2000, senzillesa al màxim. I a més, si prescindim de la capsa, és portable, cap en qualsevol maleta (però a l'hora de jugar cal una superfície plana prou gran per desplegar-hi el tauler, sempre variable). A la plataforma de jocs en línia en temps real Brettspielwelt és, de molt, el joc més jugat.

11 comentaris:

Mireia ha dit...

És un gran joc i preferiblament jugat mab poques ampliacions que arriba un moment que entre rius, dracs i senyors ja no saps per on navegues. Un altre joc del mateix estil és el Catan per 2 ( el de cartes) que també és molt divertit. A casa acostumem a jugar dos de sols i de vegades costa trobar jocs que no siguin divertits sense haver de jugar en grup. Si en sabeu algun altre? Al meu bloc a la barra lateral a baix n'hi he posat uns quants per si algu li interesa.

aristocrataiobrer ha dit...

Hola Mireia,

jo al Carcassonne hi jugo sense ampliacions, com he dit, en línia sí que he jugat amb algun suplement però trobo que emboliquen massa

de 2 a la meva dona li agrada molt el Mr. Jack, s'hi pot jugar en línia per torns a mrjack.biludi.de, però amb altres no hi hagut tanta sort: amb el Richelieu (descatalogat, te l'has de muntar o de segona mà) diu que ha de fixar-s'hi massa, l'Expladores o Lost Cities és un rotllo la manera de comptar, i ara acabem d'estrenar el Kahuna, no està malament però és una mica liat

el Catan de cartes l'he comprat fa poc, però em temo que és massa llarg per a la meva dona (no té paciència)

salut,

aristocrataiobrer ha dit...

ah, Mireia, per a 2 també funciona molt bé el Thurn und Taxis, Spiel des Jahres l'any passat, i no és gens car

Caterina Cortès ha dit...

No hi he estat mai a Carcassone però diuen que és una meravella. Espero anar-hi algun dia. El joc no el coneixia...

Mireia ha dit...

Doncs jo exploradores el trobo divertit, potser és per què no compto mai jo.

Anna ha dit...

N'havia sentit a parlar molt però mai m'havia atrevit a comprar-lo. Ara, amb la teva recomanació, a veure si finalment em decideixo.

aristocrataiobrer ha dit...

Caterina, val la pena anar-hi sobretot fora d'aglomeracions turístiques

Mireia, això de no comptar a l'Exploradores està molt bé, en línia sí que hi jugo perquè la màquina ho fa tot!

Anna, a diferència de molts altres jocs Carcassonne sí que està editat a Espanya, 20 euros, i s'acostuma a trobar a les botigues. Per a 2 està molt bé, o 3, per a més gent es produeix la síndrome de la paràlisi (o sigui que t'avorreixes mentre esperes el torn)

Ruminahui ha dit...

Efectivament, el Carcassonne és ideal per introduir el món dels jocs tipus "eurogame" a gent no gaire juganera. Pel que fa a la recomanació per a 2 persones, estic d'acord que el Mr. Jack és fantàstic; un dels millors jocs a 2 que he jugat darrerament.

I sí, Carcassonne (la ciutat, no el joc) impressiona la primera vegada, però després t'adones que en realitat no és una ciutat medieval, sinó una "ciutat medieval tal com els romàntics pensaven que havia de ser una ciutat medieval". I és que en Viollet-le-Duc va fer moltes animalades de restauració, però té el mèrit d'haver estat dels primers a adonar-se de la gran importància del patrimoni medieval francès (i occità, és clar) i haver convençut el govern de posar-hi calers.

Ruminahui ha dit...

Ah! Me n'oblidava. Un altre joc a 2 que està força bé (també es pot jugar a 3 i a 4) és el Marrakech, del Dominique Erhard. Un joc abstracte però al qual el tema (venedors de catifes en un mercat àrab) li encaixa molt i molt bé. A més té unes fitxes encantadores: fragments de roba rectangulars, amb diversos motius geomètrics.

aristocrataiobrer ha dit...

Hola Ruminahui, gràcies per ampliar la informació, no sabia el nom de l'arquitecte que va tirar endavant la restauració de Carcassona

I ja tinc ganes de provar el Makarrech, veig que és acabat de sortir del forn!

bones festes a tothom,

Mireia ha dit...

Bé,ara si que m'heu donat tota una col·lecció de jocs per anar provant