dilluns, 10 de setembre del 2007

El dia de l'ós, de Joan-Lluís Lluís

Tenia moltes ganes de llegir El dia de l'ós, de Joan-Lluís Lluís, tot i que fa algun any vaig voler descobrir aquest autor amb Els ulls de sorra i no vaig poder tirar endavant (però encara el tinc aquí, al prestatge, no me n'he desprès, o sigui que deu esperar una segona oportunitat). El dia de l'ós venia amb l'handicap d'una crítica negativa d'un conegut ("és un llibre que no té res"), i sort que no li vaig fer cas perquè és un llibre impressionant, deixant de banda algunes ingenuïtats com la "iniciació" sexual de la protagonista, o que aquesta treballi a turisme de Barcelona amb una diligència difícil de creure.

És una novel·la (o millor dit nouvelle) esgarrifosa, amb molta força, que beu de la realitat però que et fa qüestionar si realment hi beu, perquè és impossible que la realitat sigui així, hi ha moments que sembla que ens trobem davant d'una obra fantàstica de Tolkien o encara millor de Lovecraft. A hores d'ara segueixo amb el dubte, però per primer cop a la vida he pensat: quina sort que tenim de ser espanyols.

Poc després he llegit El crim de l'escriptor cansat. No tan admirable com El dia de l'ós però igualment 100 pàgines d'alta intensitat amb personatges francesos que s'avorreixen i no saben què han vingut a fer al món (que per cert són incapaços d'entendre, això s'ajusta a la realitat, com vosaltres mateixos podeu comprovar si parleu amb qualsevol francès).


Punt i a part. S'agraeix tant de contingut en tan poc espai, senyors editors i senyors autors, ja sabem que els llibres que més es vénen són els totxos de tapa dura, però aquests són per a un altre tipus de públic. Hi ha moltíssima oferta cultural al món (tots els clàssics, cinema, internet, la vida a l'aire lliure...) i els que busquem literatura, o sigui art, preferim llibres sense palla, gràcies. I posats a demanar, que no siguin cars: les noves generacions no tenim espai, està tot acaparat i ens el vénen a una burrada/m2, per tant no volem llibres bonics i cars, sinó de fer servir i llençar, exceptuant els clàssics que són per a tota la vida. He dit.

ACTUALITZACIÓ (25/09/07): Ahir vaig veure en una llibreria que la Magrana ha tret una col·lecció de llibres de butxaca, i entre ells hi havia
El dia de l'ós, ben editat i a 7-8 euros. Molt bé!